Valpkurs


När vi fått hem vår efterlängtade valp är det ofta många tankar som kommer. Hur ska vi göra, hur lägger vi grunden för framtiden så att hundägandet blir så roligt och konfliktfritt som vi tänkt oss. Att då gå en valpkurs kan vara ett trevligt sätt att börja ert liv tillsammans.

Tränar på grundpelarna följ, inkallning och stadga.©ingridsjoberg_valpkurs_hitfotsitt

En god relation som vi nu bygger med valpen ligger till grund för all framtida träning och allt samarbete i vardagen. På min valpkurs jobbar vi med olika relationsbyggande övningar. En kommunikation där du och din valp förstår varandra är en bra start på ett roligt hundliv och hundägande. Vi utvecklar belöningsstrategier och tränar på grundpelarna följ, inkallning och stadga.

Valparna utvecklas snabbt och i spannet 3-8månader är olikheterna stora. Därför styr deltagarnas förutsättningar över kursens upplägg. Övningarna utformas efter varje individ och jag jobbar också med personlig coaching under kursens gång. Allt för att kursen ska ge just dig och din valp så mycket som möjligt.

©ingridsjoberg_UlfSorlin_valpkurs

Hundägandet ska bli roligt och konfliktfritt

En av nycklarna till det handlar om att bygga er relation.
Om ni jobbar för att utveckla en bra kommunikation så blir allt lättare för din valp. Att du förstår valpen beteende är viktigt men valpen måste också få möjlighet att lära sig förstå dig. Att du är förutsägbar och tydlig. Valpen kan då känna tillit till dig, om den behöver söka stöd och förstår när du är nöjd över något den utfört. Det är också tydligt för valpen när den gjort något tokigt, det har den lärt sig förstå av din röst eller ser på ditt kroppsspråk.

©ingridsjoberg_valpkurs_hitfotsittValpkurs där du och din valp får bra grund.

Efter kursen har du fått en bra grund att bygga vidare på. Du har övningar som du kan praktisera på egen hand, du vet hur du kan belöna din hund i olika situationer och du har en hund som är van att tränat bland andra hundar och människor.

Varför har jag valt orden hit, fot, sitt i mitt företagsnamn?

Grundpelarna hit, fot och sitt är viktiga och kan våra vuxna hundar det så är så mycket vunnet. Den har kursen ger dig en bra start för ditt hundägande. En bra chans att starta er träning så att din vuxna hund kommer när du vill, kan slappna av med dig, vill leka och busa just med dig. Det är med valpen du bygger grunden. Det här är en kurs för framtiden kan man säga. Att vara hundägare ska vara roligt och konfliktfritt.

Jag anser att det bakom dessa tre kommandon ligger så mycket mera, det handlar om att kommunicera, förstå varandra och på så sätt skapa en god relation. Det här är saker som jag verkligen gillar att arbeta med.

HIT – inkallning i alla lägen som bygger på att hunden vill komma till mig för att den själv också vill, men även i de situationer när det finns något annat som är mer lockande, farligt och viktigt att hunden kommer.

FOT – att gå vid sidan, uppmärksam och redo att samarbeta. Vare sig det gäller tävlingslydnad eller att ”gå fint” bygger det mycket på att vi har en bra relation och trygghet.

SITT – att hunden känner trygghet i alla situationer så att den kan koppla av och lita på mig som förare och vara lugn i passivitet.

Dela gärna